Rośliny biblijne, które warto znać

Biblia, to nie tylko źródło mądrości życiowej oraz drogowskaz, prowadzący nas w codziennym życiu. To także, niezwykle bogate źródło wiedzy na temat ziół. Oto kilka roślin biblijnych, które możemy wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie.

Aloes zwyczajny - to roślina znana od tysiącleci, która ma kojące działanie zarówno na układ pokarmowy, jak i na skórę. Aloes wykorzystuje się także, jako środek przeczyszczający.

Bluszcz pospolity - nie wolno go stosować samodzielnie, ze względu na zawartość trujących związków. Syrop z dodatkiem ekstraktu z bluszcza, ułatwia odkrztuszanie.

Ciecierzyca - to roślina strączkowa, która dostarcza dużej porcji białka. Jest bardzo popularna w kuchni Dalekiego Wschodu, jednak ostatnio, coraz częściej trafia na polskie stoły.

Czosnek - wielokrotnie wymieniany w Biblii. Działa przeciwbakteryjnie, rozrzedza krew oraz poprawia odporność.

Szafran - to bardzo droga przyprawa, która pobudza trawienie i wzmaga apetyt. W niewielkiej ilości, dodaje się go zarówno do ciast, jak i dań głównych.

Koper ogrodowy - roślina, która poprawia pracę nerek, wzmaga trawienie i ułatwia odkrztuszanie. W Polsce, stosuje się go bardzo często jako przyprawę.

Wierzba biała - jedna z najważniejszych roślin współczesnej fitoterapii - to właśnie z niej, stworzono kwas acetylosalicylowy, czyli aspirynę

.

Pokrzywa - roślina dostarczająca witamin, minerałów oraz błonnika i żelaza. Herbatka z pokrzywy, oczyszcza organizm oraz wspomaga funkcjonowanie nerek.

O nas

Staramy się, by nasi słuchacze, rozwijali się dzięki audycjom, a nie, Piękna muzyka - staramy się odchodzić od nowości z list przebojów, ponieważ są to często piosenki kulejące zarówno pod względem muzycznym, jak i pod kątem przekazywanej przez nie treści.

Kontakt

Formularz kontaktowy