Biblia, to nie tylko źródło mądrości życiowej oraz drogowskaz, prowadzący nas w codziennym życiu. To także, niezwykle bogate źródło wiedzy na temat ziół. Oto kilka roślin biblijnych, które możemy wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie.
Aloes zwyczajny - to roślina znana od tysiącleci, która ma kojące działanie zarówno na układ pokarmowy, jak i na skórę. Aloes wykorzystuje się także, jako środek przeczyszczający.
Bluszcz pospolity - nie wolno go stosować samodzielnie, ze względu na zawartość trujących związków. Syrop z dodatkiem ekstraktu z bluszcza, ułatwia odkrztuszanie.
Ciecierzyca - to roślina strączkowa, która dostarcza dużej porcji białka. Jest bardzo popularna w kuchni Dalekiego Wschodu, jednak ostatnio, coraz częściej trafia na polskie stoły.
Czosnek - wielokrotnie wymieniany w Biblii. Działa przeciwbakteryjnie, rozrzedza krew oraz poprawia odporność.
Szafran - to bardzo droga przyprawa, która pobudza trawienie i wzmaga apetyt. W niewielkiej ilości, dodaje się go zarówno do ciast, jak i dań głównych.
Koper ogrodowy - roślina, która poprawia pracę nerek, wzmaga trawienie i ułatwia odkrztuszanie. W Polsce, stosuje się go bardzo często jako przyprawę.
Wierzba biała - jedna z najważniejszych roślin współczesnej fitoterapii - to właśnie z niej, stworzono kwas acetylosalicylowy, czyli aspirynę
.Pokrzywa - roślina dostarczająca witamin, minerałów oraz błonnika i żelaza. Herbatka z pokrzywy, oczyszcza organizm oraz wspomaga funkcjonowanie nerek.